Tidlig forebyggende indsatser jf. Barnets Lov § 30 samt støttende indsatser jf. Barnets Lov § 32.

Målgruppen er sårbare og udsatte familier med børn/unge, der har behov for udviklende støtte for derved at kunne varetage den udviklende omsorg for deres barn og for at kunne undgå en anbringelse af barnet. Herunder tager Med Familien også de mest komplicerede sager, hvor der er tænkt anbringelse. Herunder indsatser der rummer yderst komplekse familiedynamikker og/eller en kombinationsproblematik som kan indeholde overgreb, diagnoser, udviklingstraumer mm.

Formålet med indsatsen er at øge forældrenes kompetencer og mestringsevner i forhold til at være en, for barnet, central tryg og udviklende omsorgsperson. Herunder at styrke interaktionen og tilknytning mellem barn og forældre. Med familiestøtte og udvikling som indsats, søger vi at undgå anbringelse. Med Familien har gennem årene opnået erfaringer med selv de mest komplicerede sager og dette med succes.

Indsatsen er helhedsorienteret og bygger på den enkeltes forudsætninger og behov. Ved alle indsatser er der tilknyttet en psykolog og et fast team af familiekonsulenter, som følger og justere indsatsen undervejs. Gennem familiestøtte og udvikling arbejder vi på at udvikle forældrenes forståelse af omsorgsrollen, og hvad de bringer med sig ind i forældrerollen. Forældrene lærer at se og forstå, hvad der bringer det lille barn/spædbarn i udvikling, det for barnet, udviklende perspektiv.

Vi udvikler forældrekompetencer og skaber forandringer ved at ændre eller bearbejde forældrenes handlemønstre; dette for at skabe bedre trivsel og udvikling hos barnet og i hele familien generelt.  Indsatsen foregår primært i hjemmet og består af både samtaler, rådgivning, redskaber og øvelser.

Familiekonsulenterne har fokus på at være støttende og rammesættende. Emotionelt samspil mellem barn og forældre og barnets udvikling, trivsel, sundhed og næring er i centrum og efter behov arbejdes der med en eller flere pædagogiske og udviklingsrelaterede terapiformer som fx musikterapi, spædbarn- terapi, kropsterapi, samtaleterapi, neuro-pædagogik, Theraplay m.m.

Vi kan dække døgnets 24 timer 365 dage om året, og har mulighed for at være til stede før, under og efter fødslen.

Det er muligt at samarbejde med pårørende og andre relevante eksterne parter.

Varighed
Erfaringen fra tidligere indsatser i familien viser, at indsatsen kan vare fra 2 måneder til 1 år, hvor antallet af timer reduceres løbende. Det vil altid være afgørende for en indsats, at der sker en dokumenteret udvikling hos den individuelle familie og deres børn

Undersøgende Interventionsforløb ”Et alternativ til forældrekompetenceundersøgelse”: Med Familie tilbyder en individuel og samlet Psykologisk og Pædagogisk vurdering af forældre og børns ressourcer og vanskeligheder med observation af samspil mellem forældre og børn. Denne afrapporteres afslutningsvis i en statusrapport med fremadrettede anbefalinger. Forløbet er på samme tid Intervenerende, Undersøgende og hvad der er vigtigt beskyttende så at barnet/børnene ikke kommer i yderligere mistrivsel. Indsatsen forløber over ca. 12 – 14 uger.

Forvaltninger kan have et behov for at få en dybere forståelse for en familie og dens ressourcer såvel som vanskeligheder. Dette foretages oftest af en autoriseret psykolog der udfærdiger en forældrekompetenceundersøgelse – en tidskrævende og et omkostningstungt forløb ofte baseret på et fotografisk øjeblik.

Med Familien mener at en sådanne vurdering kan foregå i en tilpasset form der matcher den individuelle familie. Med Familien mener at en sådanne vurdering skal foregå i en dynamisk kontekst, hvor man samtidig med at intervenere også udfærdiger en vurdering af hvordan familien formår at udvikle sig og tage imod den rådgivning der gives. Med Familien vil hele tiden tilpasse rådgivningen og evaluere på effekten – tækningen er ”når familien ikke udvikler sig hvad skal vi (Med Familien) så gøre anderledes.

Uddybende gælder det at der til en opstart vil blive udarbejdet en Baseline. Med dette skal forstås at Med Familien får en kulturel og individuel forståelse af familien. Herunder en forståelse for de eksisterende sproglige begreber som familien bruger til at beskrive sig selv. Og videre hvilket begreber bruger familien til at beskrive situationer i et samspil og i en relation. Og yderligere vil der blive analyseret på den modstand som uanset i større eller mindre grad er en del af det samarbejde der etableres. Dette sker samtidig med at familiens anamnese optages.

Baseline en forudsætning for det videre forløb og den yderligere styrke den nødvendige arbejdsalliance med familien.

På baggrund af Baseline vil der blive udarbejdet et observationsdesign relateret til strukturerede såvel som ustrukturerede samspil med forskellige sammensætninger af familien så der fås en så grundigt og nuanceret vurdering af familiens samlede og individuelle ressourcer som de udspiller sig i det levede liv og over tid.

Dertil etablering af individuelle samtaler med børnene samt mor og (far). Og hvor det skønnes nødvendigt, vil der blive inddraget relevant observation- og analyse materiale, der kan understøtte en afdækning af de individuelle familiemedlemmers indre.

Der vil blandt andet blive fokuseret på følgende.

  • Kognitive formåen
  • Kapacitet til mentalisering
  • Kapacitet til refleksion – evnen til at kunne skabe form på eget indre og de traumer familien har været udsat for.
  • Kapacitet til emotionel forarbejdning
  • Regulering
  • Mulige organisk betingede vanskeligheder
  • Forældrestil i forhold til de fire forældredimensioner
  • Samspillets kvalitet
  • Efterprøvning og Vurdering af effekten relateret til de foretagne interventioner.

I forhold til den behandlende skal det pointeres at denne først og fremmest sørger for at børnene er i en kontekst der så vidt det er muligt tilgodeser deres basale udviklingsbehov. Dette så de ikke under indsatsen kommer i en yderligere fejludvikling.

Varighed

Med Familien kan inden for 24 timer igangsætte forløbet. Det vil i bedste fald strække sig over 12 – 14 uger.

Kommende forældre/småbørn og/eller prænatal behandling:

Med Familien tilbyder et Baby Team, hvor specialiserede konsulenter arbejder afdækkende i forhold til kommende forældres udfordringer, ressourcer og støttebehov. Baby Teamet tilbyder behandling og støtte i forhold til forældre med nyfødte/babyer. Baby Teamet tilbyder grundige spædbarnsobservationer. Dette kan foregå på hospitalet såvel som i hjemmet. 

Ud fra det observerede er formålet videre at tilføre viden og strategier til kommende/nye forældre så de selvstændigt formår at varetage omsorgen for deres baby. Der vil under indsatsen blive sikret at baby ikke kommer i en fejludvikling, hvilket er i overensstemmelse med Med Familiens værdisætning om at aldrig at efterlade et barn i en fejludvikling. 

Varighed

Indsatsen kan vare fra 2 måneder op til et år men med et timeantal der nedsættes i overensstemmelse med den forandring som forældrene gennemgår. 

Spædbarnsterapi

Målgruppen er Børn og unge der har været udsat for traumer i den nonverbale fase (- 0 – 3 år)

Spædbarnsterapien går ud på at behandle tidligt opståede traumer med særligt fokus på hændelser og omstændigheder i fosterperioden, fødslen samt de tre første leveår. Det kan derfor også̊ kaldes tidlig traumeterapi.

Spædbarnsterapi kan også̊ anvendes som en beskyttende eller forebyggende intervention fx i forbindelse med hospitalsindlæggelser, anbringelser og adoptioner. Ydermere kan tilgangen og metoden anvendes i her og nu situationer i pædagogisk, sundheds- og socialfaglig praksis samt som livsfortælling.

Varighed 2 – 4 mdr.

Børn der viser tegn på mistrivsel i skoleregi: SKUB – En indsats for børn og unge der er havnet i en isolation/ufrivilligt skolefravær. Herunder også rettet mod børn og unge, der er præget af autisme eller AD/HD. Med Familien samarbejder med forældrene og barnet/den unge om, at sikre en tryg og stabil tilbagevendende til skole eller andet tilbud fra forvaltningen.

Med Familien har udviklet et tilbud i Med Familiens lokaler, der retter sig mod børn og unge der ulykkeligvis er havnet i en isolation, og som har brug for hjælp og støtte til at komme videre. Med Familien har valgt at kalde tilbuddet SKUB. Begrebet rummer elementerne Skole, Udvikling og Behandling. Der er tale om en individuel udviklingsproces i en kompleks sammensætning af flere kontekster.

Der er tale om en helhedsorienteret indsats der tager udgangspunkt i familiens hjem, hvor første kontakt til barnet og forældre samt søskende etableres. Her vil der overordnet blive etableret et behandlingsdesign med henblik på at flytte indsatsen fra hjemmet til Med Familiens lokaler og derefter til det den nye valgte tilbud/skole. Undervisningspligten vil i perioden varetages af den specifikke skole, hvor barnet er tilknyttet.

Indsatsen vil følge nedenstående 4 centrale faser.   

Undersøgende og Analyserende fase:

Hvem er barnet/den unge? Kapacitet, kommunikation, sprog, osv.

Hvad er tidligere gået galt?

Hvad blokerer for udvikling?

Hvilket narrativer er der omkring barnet/den unge?

Diagnoser?

Udredning?

1:1 konsulent møder barnet/den unge i hjemmet. Barnets nysgerrighed for samvær med konsulent vækkes særinteresser/motivation findes eller vækkes. Tryghed skabes i en forudsigelig, tydelig ramme. Autismespecifik pædagogik etableres og der laves bærende strukturer for det enkelte barn/unge, hvis ikke dette allerede findes i hverdagen.

Konsulent samtaler med mor/far og hjælper mor og far til at have tro på og navigere i, at give barnet/den unge en ny start med skolelivet. Lytter til bekymringer og tidligere oplevelser med et skolesystem der for mange familie har spillet fallit, måske endda givet ar på sjælen.

Relations-dannende fase:

Hvor fanger vi det enkelte barn:

Motivation

Meningsfuldhed

Fremtidsperspektiv, ønsker og drømme

Fremtidig skole findes, afdækning af opstart, tid, færdigheder samt normering i skole.

1:1 kontakt med konsulent i eget hjem eller MF lokaler. Konsulent er styrende på indhold. Tillid til koncept skal gøre barnet/den unge i stand til at indgå i aktiviteter uden mor og far, evt. med få andre børn/unge. Lystbetonede aktiviteter der giver mening og som er kravstilpasset på tid og indhold.

Opstart af samarbejde med skole / aflastning, der skal sikre et nyt narrativ om en skole der er tryg og rar at være i/på.

Mor og far hjælpes til også at skulle løsrive sig, give plads til konsulenter og tro på, at barnet kan navigere ved hjælp af andre end forældrene. Mor og far hjælpes til en kommunikation og forståelse af de skolemæssige rammer, der bliver sat for deres barn/unge.

Overgangsfase:

Samarbejde med den valgte skole. (Trygheden skal gives videre)

1:1 kontakt til konsulent. Skolen er styrende, konsulent er støttende. Videregive det fælles tredje, trygheden og den bærende relation til skolens personale. Hjælpe med at afkode barnet/den unge og undgå faldgruber og sidespor. Konsulent holder fast i og forstærker det nye narrativ omkring skolen.

Overlevering og tilbagetrækning:

Skolen tager mere og mere over og Med Familien trækker sig.

Konsulent sikre en tryg tilbagetrækning, og støtter barnet/den unge i, at skolen er klar til at tage det fulde ansvar og den fulde opgave. 

Der skal parallelt med den direkte indsats være strukturerede samtaler med forældre og søskende

Relevante temaer:

Skyld, udtrætning, stress, at blive forstået, relevante autismestrategier

Støtte og hjælp til børn, unge med autisme, AD/HD eller anden diagnose orienteret vanskelighed.

Med Familien har en stor viden og erfaring i forhold til at støtte og hjælpe familien, hvor der er børn med autisme eller AD/HD. Indsatsen er helhedsorienteret og retter sig mod både barn/unge og forældre.

Med Familien kan opstarte en indsats akut og være i hjemmet i en opstartsfase, hvor der skabes ro og tryghed omkring familien og barnet. Herefter vil der blive arbejdet mere udvikling i forhold til at give familien og barnet/den unge strategier og forståelse for egen situation og dermed skabe varig udvikling for familien.
Hvis barnet/den unge er i en skolevægring

Ungestøtte: Med Familien tilbyder støtte/kontaktpersonordning hvor der med udgangspunkt i den unges egen drømme og ønsker tilbydes støtte i forhold til, at kunne leve et selvstændigt liv som voksen. Med Familien arbejder støttende i overgangen til voksenlivet. Med Familien tilbyder at etablere udslusningsordning, hvor Med Familien støtter og hjælper den unge fra anbringelse og til egen bolig. 

Børn og unge der har været udsat for overgreb: Hvis et barn eller ung har været udsat for fysisk eller psykisk vold eller seksuelle overgreb, tilbyder Med Familien udarbejdelse af sikkerhedsplaner i samarbejde med forældre og børn for at sikre fysisk og psykisk sikkerhed og trivsel for barnet/børnene.

a. Indsats relateret til vold i nære relationer

Med Familien har uddannet konsulenter med specialiseret viden om den psykologiske forståelse af vold i nære relationer. De kender de reaktionsmønstre, problematikker og senfølger, som kan opstå hos både barnet, den unge og familien. Der er også her særligt fokus på traumebehandling, hvor familierne får tilbudt en semi-terapeutisk indsats, der understøtter barnet og forældrene. Formålet er videre at skabe trygge rammer, fremme en sund familiedynamik og bidrage til en mere stabil hverdag for alle involverede.

b. Indsats til børn, unge og familier der har været udsat for seksuelle overgreb

Med Familien har uddannet konsulenter, som har tilegnet sig særlig og specialiseret viden og erfaring relateret til forståelsen af seksuelle overgreb, samt kendskab til de reaktionsmønstre, problematikker og senfølger hos barnet, den unge og dynamikkerne i familien som kan følge med. Der vil være et særligt fokus på traumebehandling, hvor der vil være et tilbud om et semi-terapeutisk indsats, for at støtte barnet ift. opmærksomhed omkring håndtering af forøget alarmberedskab, dissociation og genoplevelser.

Indsats relateret til unge hvor der er bekymringer i forhold til kriminalitet og misbrug

Samvær – forældre og børn: Med Familien støtter forældre til stabilt og udviklende samvær med deres anbragte børn/unge, med fokus på barnets behov og et trygt samvær. Målgruppen er familier, hvor barnet er anbragt, og forældrene har brug for støtte i relationen til barnet og udviklingen af forældreskab. Formålet er at øge forældrenes evne til at være i en udviklende relation med barnet og forstå barnets behov og anbringelsens årsager.

Indsatsen er helhedsorienteret og tilpasset den enkeltes behov, med støtte fra familiekonsulenter. Samværet kan tilrettelægges som overvåger eller støttet samvær samt kombineret med individuelle sessioner for at udvikle forældrenes kompetencer. Fokus er på samspillet mellem forældre og barn og forståelsen af barnets udviklingsbehov.

Varigheden af indsatsen kan variere fra 2 måneder til flere år, afhængigt af familiens udvikling.

Supervision af professionelle og plejefamilier

Med Familien har en stor erfaring i forhold til supervision af andre faggrupper. Kontakt Med Familien for muligheder.

Konfliktmægling

Med Familien tilbyder konfliktmægling relateret til konflikter mellem forældre. Og i forbindelse med anbringelse konflikter mellem plejeforældre og biologiske forældre og ved konflikter mellem forvaltning og biologiske forældre.

Terapi

Hvis det det vurderes nødvendigt kan Med Familien igangsætte et terapeutisk forløb med forældre eller barnet/den unge. Kontakt Med Familien for at høre nærmere om relevante muligheder.

Ad hoc opgaver

Vi tilbyder at løse opgaver, der adskiller sig fra vores primære opgaver. Hvis der skulle være behov for løsning af en opgave, som ikke er beskrevet, er I velkomne til at kontakte os.

Sammen finder vi ud af, om det er en opgave, vi har de nødvendige kompetencer til at løse.

F.eks. har vi tidligere løst følgende opgaver:

  • Behandlingsture, hvor et barn eller en søskendeflok har brug for en særlig indsats i en kortere eller længere periode.
  • Observation, vejledning/sparring med lærere og pædagoger i skole/daginstitution med henblik på indsats ift. et barn.